Новини

Питний режим

Вживання води та питний режим. Збалансоване вживання питної води. В Детальніше...

Вода! Ти – саме життя

Вплив води на організм. Корисні властивості води – запорука вашого зд Детальніше...

10 правил правильного вживання води

Правильне споживання води: основні правила. Правильне спо Детальніше...

Класифікація води

Класифікація води. Класифікація природної, мінеральної та питної води.

Класифікація води (класифікація природної води) проводиться за багатьма критеріями. Найбільш узагальнена класифікація природної води: поверхневі води, підземні води.

Поверхневі води – це води суходолу, які тимчасово або постійно знаходяться на земній поверхні у формі різних водних об'єктів у рідкому та твердому стані.

Підземні води – це вода, що перебуває під землею. Підземна вода - є найбільшою складовою всієї води як такої, а за впливом на організм людини - найважливішою складовою. У природі надра розташовані хаотично, а їх розташування визначаються місцевими геологічними умовами. Як правило, у підземних водах дуже слабо представлені мікроорганізми, а наявність хвороботворних бактерій практично виключено.

Мінеральна вода – вода, що характеризується наявністю солей, мінералів та інших хімічних сполук у різних кількостях.

Класифікація природної води (мінеральної води) за рівнем мінералізації:

  • лікувальна;
  • лікувально-столова;
  • столова.

Не менш поширена класифікація води мінеральної (класифікація природної води) за хімічним складом:

  • хлоридні;
  • гідрокарбонатні;
  • сульфатні;
  • натрієві.

Питна вода - вода, яка не містить домішок, шкідливих для людини, придатна для вживання.

За смаком розрізняють солону, кислу, солодку, гірку воду, залежно від характеру та інтенсивності розчинених у ній речовин. Існує безліч інших класифікацій води. Подаємо деякі з них.

Класифікація води за споживчими видами:

  • питна;
  • господарсько-побутова;
  • технічна;
  • лабораторна.

Класифікація води (класифікація природної води) за жорсткістю:

  • жорстка;
  • м'яка.

Класифікація води (класифікація природної води) за походженням:

  • природні;
  • штучні.

Класифікація води за вмістом розчинних речовин:

  • прісні;
  • мінералізовані;
  • з морською солоністю;
  • розсоли.

До найпопулярніших класифікацій відносяться класифікації Пальмера, С.А. Шукарєва, І. Толстихіна, В.А. Суліна, О.А. Алекіна. Для мінеральних вод застосовується класифікація за В.В. Івановим та І.А. Наврєєвим.