Новини

Якість та смак води

Якість води, якість мінеральної води – основа смаку та корисності вод Детальніше...
Види мінеральних вод. Класифікація мінеральних вод по різних критерія Детальніше...
Використання мінеральних вод для лікування та профілактики. Лікування Детальніше...

Класифікація води

Класифікація води. Класифікація природної, мінеральної та питної води.

Класифікація води (класифікація природної води) проводиться за багатьма критеріями. Найбільш узагальнена класифікація природної води: поверхневі води, підземні води.

Поверхневі води – це води суходолу, які тимчасово або постійно знаходяться на земній поверхні у формі різних водних об'єктів у рідкому та твердому стані.

Підземні води – це вода, що перебуває під землею. Підземна вода - є найбільшою складовою всієї води як такої, а за впливом на організм людини - найважливішою складовою. У природі надра розташовані хаотично, а їх розташування визначаються місцевими геологічними умовами. Як правило, у підземних водах дуже слабо представлені мікроорганізми, а наявність хвороботворних бактерій практично виключено.

Мінеральна вода – вода, що характеризується наявністю солей, мінералів та інших хімічних сполук у різних кількостях.

Класифікація природної води (мінеральної води) за рівнем мінералізації:

  • лікувальна;
  • лікувально-столова;
  • столова.

Не менш поширена класифікація води мінеральної (класифікація природної води) за хімічним складом:

  • хлоридні;
  • гідрокарбонатні;
  • сульфатні;
  • натрієві.

Питна вода - вода, яка не містить домішок, шкідливих для людини, придатна для вживання.

За смаком розрізняють солону, кислу, солодку, гірку воду, залежно від характеру та інтенсивності розчинених у ній речовин. Існує безліч інших класифікацій води. Подаємо деякі з них.

Класифікація води за споживчими видами:

  • питна;
  • господарсько-побутова;
  • технічна;
  • лабораторна.

Класифікація води (класифікація природної води) за жорсткістю:

  • жорстка;
  • м'яка.

Класифікація води (класифікація природної води) за походженням:

  • природні;
  • штучні.

Класифікація води за вмістом розчинних речовин:

  • прісні;
  • мінералізовані;
  • з морською солоністю;
  • розсоли.

До найпопулярніших класифікацій відносяться класифікації Пальмера, С.А. Шукарєва, І. Толстихіна, В.А. Суліна, О.А. Алекіна. Для мінеральних вод застосовується класифікація за В.В. Івановим та І.А. Наврєєвим.