Новини

Вода у косметології

Лікування мінеральною водою у косметології – найкращий спосіб викорис Детальніше...

Якість та смак води

Якість води, якість мінеральної води – основа смаку та корисності вод Детальніше...

Про шкоду зворотнього осмосу

Система зворотнього осмосу. Вода, очищена зворотнім осмосом, та її вп Детальніше...

Коли настає зневоднення?

Порушення водяного балансу. Зневоднення – дефіцит води у організмі.

Порушення водного балансу в організмі відбувається у двох випадках:

  • надлишок рідини в організмі,
  • нестача рідини в організмі.

У другому випадку порушення водного балансу призводить до зневоднення організму.

Зневоднення - це процес втрати води в організмі, причиною якого є порушення водного балансу в організмі.

Порушення водного балансу часто є причиною поганого самопочуття. Зневоднення характеризується такими симптомами: головний біль, підвищення тиску, погана концентрація уваги, нудота, біль у спині та суглобах, суха шкіра. Зневоднення настає, коли виведення води з організму перевищує її надходження. Почуття спраги – надійний показник потреби організму рідини.

Зневоднення буває легке, середнє, сильне. Легке та середнє зневоднення можна усунути в домашніх умовах, вживаючи більшу кількість рідини. Сильне зневоднення передбачає госпіталізацію та внутрішньовенне введення рідини.

Порушення водного балансу виникає внаслідок нерегулярного вживання води чи невживання води взагалі. Організм має досить великі водні резерви, але все ж таки їх порівняно небагато і вистачає приблизно на три дні, а норма води в організмі – 2/3.

Зневоднення організму можна усунути, якщо компенсувати втрачену воду. Але щоб не допустити порушення водного балансу в організмі, необхідно регулярно вживати воду, бажано природну питну або мінеральну.

Особливо зневоднення небезпечне для дітей, тому що у них недостатньо розвинені механізми водного обміну, і для людей похилого віку, тому що з віком функції водного обміну починають працювати неповноцінно.

Доведено, що у старшому віці почуття спраги притуплюється, і багато людей похилого віку, організм яких зневоднений, спраги не відчувають.

Любителям кави варто знати, що на кожну порцію цього напою має припадати склянка води, оскільки часте вживання кави може спричинити порушення водного балансу в організмі. Це стосується і любителів алкоголю і тютюну: організм любителів шкідливих звичок більше схильний до зневоднення, тому вони потребують великої кількості рідини.