Якість та смак води
Якість води, якість мінеральної води – основа смаку та корисності води.
Вода - найважливіша речовина для людини, але водночас вода може бути небезпечною для здоров'я, оскільки є однією з головних причин виникнення захворювань, носієм різних вірусів. Вода не існує у природі у чистому вигляді. Потрапляючи в ґрунт, вона вбирає вуглекислоту та розчиняє мінеральні солі. При проходженні через породи вода набуває властивостей кожної з них.
Якість води залежить від хімічних, фізичних, бактеріологічних властивостей води. Визначити якість води дозволяють смакові та нюхові відчуття. Якщо вода пахне свіжістю, має приємний смак, без опадів – отже, таку воду можна пити. Якість води (якість мінеральної води) характеризується чистотою, відсутністю шкідливих речовин, наявністю корисних мінералів. Якість мінеральної води також залежить від її хімічного складу. Якість мінеральної води зовні визначається прозорістю, незначним природним осадом мінеральних солей.
Смак і запах мінеральної води повинні бути характерними для речовин, які містяться у мінеральній воді. Мінеральні води перед розливом насичують вуглекислим газом, частка якого становить щонайменше 0,3% (для залізистих вод – щонайменше 0,4%). Якість води (якість мінеральної води) сприяє покращенню смаку води.
Смак води залежить від таких факторів:
- мінерального складу;
- наявності в ній органічних речовин та їх розкладання;
- температури води.
Якість мінеральної води особливо контролюється на таких етапах:
- на етапі видобутку води зі свердловини;
- на етапі відбору води для виробництва;
- на етапі виробництва;
- на етапі розливу мінеральної води.
Якість води (якість мінеральної води) визначається встановленими нормами та стандартами. Найбільш надійний спосіб визначити якість води (якість мінеральної води) – хіміко-біологічний аналіз. Останнім часом все частіше почала використовуватися бутильована вода. Якість води (якість мінеральної води) бутильованої відрізняється від якості звичайної питної води, це чиста вода, яка не піддається додатковій обробці.