Новини

Коли настає зневоднення?

Порушення водяного балансу. Зневоднення – дефіцит води у організмі. Детальніше...

Порівняльна характеристика вод.

Природна структурована вода, вода фільтрована. Порівняльна характерис Детальніше...

Баланс води

Оптимальний баланс води в організмі досягається при регулярному дот Детальніше...

Баланс води

Оптимальний баланс води в організмі досягається при регулярному дотриманні питного режиму. Правильний водний баланс – запорука гарного самопочуття.

Для здорового самопочуття та нормального функціонування всіх систем в організмі велике значення має баланс води в організмі.

Водний баланс (баланс води в організмі) підтримується через дотримання правильного питного режиму. Надходження недостатньої кількості води в організм може спричинити негативний водний баланс. Це сприяє зниженню маси тіла, збільшенню в'язкості крові, порушенню постачання кисню, підвищенню температури тіла. Надмірне вживання води теж негативно впливає на здоров'я, відбувається навантаження серцево-судинної системи, порушення травлення, посилюється навантаження на нирки, послаблення організму.

Оптимальний водний баланс (баланс води в організмі) означає, що організм людини отримує із зовнішнього середовища та виділяє однакову кількість води. Щоб підтримувати нормальний баланс води в організмі, потрібно вживати добову норму води - близько 2,5 л. (залежно від кліматичних умов, фізичних навантажень тощо). При нормальному самопочутті людині краще вживати джерельні питні та мінеральні води, які допомагають швидше відновити баланс води в організмі та корисні для здоров'я.

Для здорових людей, яким просто необхідно відновити водний баланс, краще пити джерельні води типу Шаянська джерельна, або столові мінеральні води типу Шаянка.

Під час хвороби потрібно вживати більше води, щоб відновити водний баланс в організмі. Ліки потрібно запивати повною склянкою води, тому що вона є гарним розчинником.

Баланс води в організмі (водний баланс) складається із трьох частин:

  1. Надходження води в організм з їжею та рідиною;
  2. Утворення води в організмі під час обміну речовин;
  3. Виділення води з організму.

У вигляді напоїв, рідини людина отримує близько 1,2 л води (48% добової норми), решту води організм отримує з їжею - до 1 л (40%). 0,3 л води (3%) утворюється внаслідок біохімічних процесів в організмі. Виведення води з організму відбувається такими шляхами: через нирки 1,2 л (48%), потім 0,85 л (34%), при диханні 0,32 л (13%), через кишечник 0,13 л (5% ). Дані цифри дуже приблизні, не враховується здоров'я, фізичні навантаження, температура і вологість повітря та інших.

Баланс води в організмі (водний баланс), підтримання його в нормі – запорука вашого здоров'я та гарного самопочуття.