Характеристика та класифікація мінеральних вод
Види мінеральних вод. Класифікація мінеральних вод по різних критеріях.
Мінеральні природні води мають свої різновиди та класифікацію. Види мінеральних вод відрізняються за кількістю мінеральних солей, лікувальними властивостями, структурою. Основні види мінеральних вод відрізняються за хімічним складом, тому виділяють гідрокарбонатні, хлоридні, сульфатні води.
Гідрокарбонатні води знижують кислотність шлункового соку («Боржомі», «Лужанська», «Шаянська», «Поляна Квасова», «Поляна Купель»).
Хлоридні води стимулюють обмінні процеси в організмі («Єсентуки 17», «Арзні», «Драгівська»).
Сульфатні води стимулюють моторику шлунково-кишкового тракту («Джермук», «Купянська»).
Багато видів мінеральних вод допомагають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при цукровому діабеті, позитивно впливають на імунну та ендокринну системи.
Класифікація мінеральних вод формується за багатьма критеріями:
- хімічний склад,
- концентрація,
- температура,
- мінералізація та ін.
Класифікація мінеральних вод залежно від концентрації:
- лікувальна (вміст солей більше 10 г/л);
- лікувально - столова (вміст солей 1-10 г/л);
- столова (вміст солей до 1 г/л);
Класифікація мінеральних вод за температурою:
- холодна (до 200);
- субтермальна (200-370);
- термальна (370-420);
- гіпертермальна (більше 420);
Класифікація мінеральних вод за степенем мінералізації:
- слабкомінералізовані (1-2 г/л);
- малої мінералізації (2-5 г/л);
- середньої мінералізації (5-15 г/л);
- високої мінералізації (15-35 г/л);
- розсольні (35-150 г/л);
- міцнорозсольні (150 г/л і більше);
Класифікація мінеральних вод залежно від місця формування джерела:
- глубинні;
- поверхневі;
Для лікувальних цілей найбільше значення мають види мінеральних вод із вмістом вуглекислого газу, сірководню, радону, органічних кислот. До лікувальних мінеральних вод також належать види мінеральних вод з високим вмістом однієї або кількох біологічно активних речовин (залізо, йод, бром, кальцій, магній, натрій, калій, фтор, хлор).